Dos mossos absolts de mals tractes es querellen contra Afers Interns. El Periodico.cat, 6/10/2010

L’Audiència de BCN va trobar infundada l’acusació d’haver robat a un detingut

Els policies, que van arribar a ingressar a la presó, tenen seqüeles psicològiques

Dimecres, 6 de octubre del 2010

ANTONIO BAQUERO / Barcelona

Funcionari 1 i Funcionari 2, declarats innocents per l’Audiència de Barcelona, exigeixen responsabilitats i presenten una querella contra els policies que els van investigar.

L’absolució no és suficient. Ara, Funcionari 1 i Funcionari 2, dos mossos declarats innocents per l’Audiència de Barcelona de greus acusacions de detenció il·legal i robatori a un narcotraficant, volen exigir responsabilitats. Consideren que han estat víctimes d’una «caça de bruixes» i pretenen que responguin de la seva actuació els membres de la Divisió d’Afers Interns que es van ocupar del seu cas i que, segons els advocats d’aquests dos agents, «van falsejar declaracions i van ordir un muntatge» en contra seu. Per això, recolzats pel servei jurídic del Sindicat de Policies de Catalanya, han presentat una querella contra els tres policies -un inspector, un sergent i un caporal- que els van investigar, a qui acusen de tortura, coaccions, detenció il·legal, denúncia falsa i falsedat documental. El juliol passat, l’Audiència de Barcelona va absoldre Funcionari 1 i Funcionari 2, que s’enfrontaven a una pena de 13 anys de presó per detenció il·legal, falsedat documental i furt.

EL JUNY DEL 2008

Els agents van ser denunciats per un home a qui van detenir per tràfic d’haixix a Ciutat Vella l’1 de juny del 2008. Després de conduir-lo a comissaria, els agents van tornar a sortir amb el detingut per localitzar a qui li subministrava la droga. L’individu va aprofitar per fugir i tornar després a comissaria, on va denunciar que els policies li havien robat 100 euros. Més tard, va afegir que li havien pegat, i l’havien obligat a despullar-se i a fer flexions. En la sentència, el tribunal considera que el testimoni del detingut, que era la base de l’acusació, «no té prou versemblança i credibilitat» i destaca que «s’han constatat contradiccions» i «incoherències» en les declaracions. Els magistrats de l’Audiència afegeixen que les gravacions de les càmares instal·lades a la comissaria de Nou de la Rambla, on va passar tot, «no corroboren la versió» del denunciant. En el text de la sentència, els jutges arriben a «preguntar-se per la coherència interna de l’acusació perquè, si l’actuació dels acusats va ser robar els diners del testimoni, quin sentit té que el conduïssin a comissaria i comuniquessin a tres persones diferents [la seva detenció], i que fins i tot sol·licitessin una bossa per guardar-hi els efectes».

ESTADA A LA MODEL

No obstant, abans d’aquesta sentència absolutòria, els agents Funcionari 1 i Funcionari 2 van ser detinguts per la Divisió d’Afers Interns i van haver d’ingressar provisionalment a la presó per ordre del jutge de guàrdia. Els seus advocats van denunciar ahir «la irregularitat» que, segons el seu parer, suposa que els seus clients fossin traslladats a la presó Model, on estaven amb presos comuns, en lloc de conduirlos a una presó amb un mòdul per a funcionaris. Finalment, van ingressar a Brians, d’on no van sortir fins que van abonar els 15.000 euros de la fiança. El resultat d’aquest periple és que tots dos agents han patit greus seqüeles psicològiques. Així, Funcionari 1 està actualment incapacitat per causes psiquiàtriques per portar a terme qualsevol mena de treball, mentre que Mesa ha patit una baixa per depressió. «No enteníem que per fer la nostra feina ens veiéssim en aquesta situació», va comentar aquest agent. Fonts de la Direcció General de la Policia es van negar a comentar la querella i van precisar que no és la primera que es presenta contra Afers Interns, encara que fins ara cap ha estat admesa.

Author: ADECAF