Condemnats sis funcionaris de presons per maltractar reclusos. El Periódico, 02/07/2013

Tres anys i mig de reclusió per a l’exsubdirector mèdic de Quatre Camins

Els acusats van agredir i van vexar els presos després d’un motí el 2004

Dimarts, 2 de juliol del 2013 J. G. ALBALAT
BARCELONA

L’Audiència de Barcelona ha condemnat sis funcionaris de presons per maltractar un grup de reclusos de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, després d’un motí. El tribunal ha imposat una pena de tres anys i mig de presó, multes que pugen a 1.050 euros i inhabilitació professional a l’exsubdirector mèdic del centre penitenciari FF1. per set delictes d’atemptat contra la integritat moral i set faltes de lesions. Aquesta condemna, que pot ser recorreguda, comporta l’ingrés a la presó de FF1, encara que, segons detalla la sentència, el màxim de compliment seria de 18 mesos.

Els magistrats han condemnat la resta de funcionaris a penes d’entre quatre mesos i un any de presó, a més d’inhabilitació i, en alguns casos, multa. Això sí, el tribunal els ha rebaixat a tots les penes previstes al Codi Penal per al delicte d’atemptat contra la integritat a l’aplicar-los l’atenuant de dilacions indegudes en la tramitació del procés judicial. La sentència, a més, no accepta la tesi de la fiscalia i de les acusacions que les agressions i vexacions sofertes pels reclusos de Quatre Camins eren tortures.

El tribunal va notificar ahir a la fiscalia i als advocats la decisió, però no la resolució completa, de manera que hauran d’esperar fins avui per conèixer exactament els arguments pels quals es condemna els sis funcionari de presons. En la sentència es recull que l’exsubdirector de Quatre Camins i una funcionària acusada hauran d’indemnitzar amb quantitats simbòliques (de 250 a 750 euros) els set reclusos que van ser maltractats. La Generalitat ha estat condemnada com a responsable civil subsidiària. És a dir, que en cas que els funcionaris no paguin les indemnitzacions se n’haurà de fer càrrec l’Administració.

DES DE LES CEL·LES / El 30 d’abril del 2004, una sèrie d’altercats a la presó de Quatre Camins van desembocar en un motí. Els reclusos van agredir diversos funcionaris (un subdirector va resultar ferit greu) i durant tres hores van retenir com a ostatge un d’ells. Després de sufocar la revolta, les autoritats penitenciàries van decidir traslladar a una altra presó els presos que havien participat en els incidents. A mitjanit va començar l’operació. L’acusació sosté que durant el trasllat de les cel·les al departament d’ingressos, els funcionaris van formar un passadís perquè els reclusos passessin pel mig i així pegar-los, insultar-los i vexar-los. En aquest departament es van repetir les agressions.

En la declaració al judici, l’exsubdirector FF1. va assegurar que no havia vist cap funcionari usar la porra reglamentària, però sí que va admetre que hi va haver «certa contundència en les accions. Si un pres venia pel passadís i no volia caminar, se l’ajudava perquè caminés més ràpid». No obstant, almenys tres reclusos que van testificar en la vista van assenyalar expressament aquest cap de presons com una de les persones que els havia agredit. «Em pegava per l’esquena», va dir un.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/condemnats-sis-funcionaris-presons-per-maltractar-reclusos-2453737

Author: ADECAF