CATAC reconoce que su sección de prisiones era incompatible con el respeto a los derechos humanos

Nota de prensa publicada en el boletin sindical CATACCRAC

(octubre-noviembre. 2003, PÁG. 15)

Davant les informacions aparegudes en diferents mitjans de comunicació referents a l’estudi realitzat per l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona, des del sindicat CATAC-IAC creiem necessari fer les precisions següents: 

En primer lloc, volem deixar molt clar que no és cert que CATAC s’hagi integrat a la UGT, només els responsables de la secció sindical de presons ho han fet. En tot cas, cal tenir present que aquests afiliats eren una minoria dins CATAC. 

Els responsables de la Secció Sindical de Presons de CATAC, juntament amb la majoria dels afiliats d’aquesta secció, van marxar a la UGT com a conseqüència de les diferències existents entre la línia sindical de la Secció Sindical de Presons i la del sindicat en general. En els mesos anteriors, dins de la CATAC s’havia produït un debat intern motivat per aquestes diferències. Aquest debat va donar com a resultat el document La CATAC-IAC davant la política penitenciària del govern català. 

Aquest document deixa clar que CATAC defensa el respecte més absolut per als drets humans de totes les persones i, per tant, també dels interns. També s’hi denuncia la manca de mitjans que es destinen als centres penitenciaris, cosa que dificulta enormement l’atenció individualitzada que tots els presos mereixen i impedeix, en molts casos, la seva rehabilitació i reinserció. El document també posa de manifest la nostra postura a favor que s’apliquin les mesures alternatives previstes en el codi penal i que preveuen altres situacions a més de l’ingrés a la presó, així com la nostra consideració que gran part dels conflictes i problemàtiques de la nostra societat són conseqüència d’un sistema polític, social i econòmic injust. 

Després de l’aprovació d’aquest document, va quedar molt clar que la línia del sindicat CATAC no era la mateixa que la que els dirigents de la secció sindical de presons mantenien. Per tot això, l’única sortida possible era la marxa d’aquests militants, que finalment van acabar integrant-se a la UGT.

Author: ADECAF